top of page

Apple watch: Telefonun yerini alacak mı? Yurt dışından cellular saat alanlar dikkat!

Bir süredir merakla beklediğimiz Apple Watch cellular Türkiye'ye geldi, peki bu sayede çocuğunuza telefon almak yerine Apple watch alarak yırtabilecek misiniz?


__ Cevap: Şimdilik HAYIR :(

İki sporcu annesi olarak yaz döneminde gün boyu antrenmanda olan çocuklarımıza bize ihtiyaç duyduklarında ulaşabilmeleri amacıyla "Turkcell tarafından yapılan duyuruya istinaden" Applewatch cellular aldık. Teknolojiyi yakından takip eden bir aile olarak akıllı saatlerin yurt dışı lansmanlarında üzerine basa basa pazarladıkları "telefonunuz yanınızda yokken saatinizle ulaşılabilir olun" fikri oldukça çekici geliyordu. Özellikle çocuklar için de "Apple aile paylaşımı uygulaması" çocuğunuza kendi telefonunuz aracılığıyla sizin numaranızdan bağımsız bir numara tanımlama şansı sağlıyor. Bakınız aşağıdaki link ve video...




Merak edip izlediyseniz çocuğunuzu bir kaç sene eline telefon vermeden sosyal medyadan uzak tutabilmek için iyi bir seçenek olduğu açık. Hal böyle olunca bir heves almış olduğumuz Apple watch cellular'larımızla Turkcell bayisinin yolunu tuttuk, sonra anladık ki henüz konuyu tam anlamıyla bilen yok. Hatta yarım günden fazla (Turkcell bayisi bizi Apple store'a gönderiyor, Apple Troy store konu bizimle ilgili değil Turkcell'e sorun diyor) aralarında dolanıp durduk :) Bir süre Turkcell'de çalışan arkadaşlarımıza danışıp çözüm yolu da aradıktan sonra, nihayetinde Turkcell'in "Aile Paylaşımı uygulaması" için gerekli altyapısının hazır olmadığı bilgisini öğrenerek hayal kırıklığına uğradık.


Mevcut koşullar altında elimizdeki saatleri kullanabilmemiz için iki seçeneğimiz kalıyor;


1- Aldığınız e-sim ile watch'ı kendimize ait gibi telefonumuza tanımlarsak, watch çalışıyor ancak bu sefer de kendi telefonunuzda olan bir e-sim ile çalıştığından çocuğunuz sizi arayamıyor :) başkasını aradığında da sizin kendi hattınız onun arama yaptığı esnada çalışmıyor :)

2- Amacınızdan komple uzaklaşıp çocuğunuza telefon alıp, aile paylaşımı olmadan Apple watch'ı çalıştırıyorsunuz ki bu seçeneği biz yapmak istemiyoruz.


İlave olarak; biz saatlerimizi yurt dışından almıştık ve IMEI numarası ile çocuklarımızın pasaportlarına işlettik, bunda da kafamız baya karıştı :). Sağ olsun bir Turkcell bayisi telefonları ebeveyne kaydettirmediğimiz için kullanamayacağımızı belirterek tabiri caizse kafamızdan kaynar suları boşaltmayı başardı. Neyse ki yanlış bilgi ve biz doğru yapmışız çok şükür, siz çok uğraşmayın her şey detaylıca e-devlet'te anlatılıyor oradan okumadan aman işlem yapmayın...



Aşağıdaki ekran görüntüsünde de belirtildiği gibi başvuruyu kendi e-devlet hesabınızla giriş yaparak yapıyorsunuz, "Başvuru türü" alanından çocuğunuzun pasaport bilgisi ile cihazı kaydettirmek için Çocuğunuzun kimlik numarasını belirtiyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus gib.gov.tr adresinden "Harç Bedeli" ödemesi yaparken çocuğunuzun TC Kimlik numarasını belirterek ödemeyi yapmalısınız. (Bize söylenenin aksine)


Apple Watch Cellular maceramız burada bitmedi maalesef :(


Çocuklar sim card olmadan kullansın şimdilik, Turkcell altyapısı herhalde önümüzdeki zamanlarda hazır olur dedik, ama aksilik ki saatlerden biri maalesef bozuldu ve çalışmıyor. Alışkanlık olarak Apple'dan servis kaydı açıp, saati Apple Zorlu Center'a götürdük, yetkili kişi saat cellular ve yurt dışından alındığı için destek veremediklerini, Apple'ın kendisi dışında "Apple teknik servis hizmeti veren" anlaşmalı yerlerden destek alabileceğimizi belirtti. (çok karışık oldu değil mi ? ) Örneğin; biz bu işlem için Kanyon TROY'a servis almak için gittiğimizde, yurt dışından alınmış telefonlara hizmet verebildiklerini, Apple watch desteği veremediklerini belirttiler. Anlayacağınız yurt dışından cellular saat getirmek oldukça riskli :(


Neyse ki BTK'ya telefonunuzdan "120" tuşlayarak hemen ulaşabiliyorsunuz ve karşınıza konuya hakim bir agent çıkarak tüm sorularınıza yanıt alabiliyorsunuz. Bu durumda bizim seçeneğimiz saati aldığımız Ülkeye geri gönderip, saati oradan değiştirmek olacak. Apple Store'dan antetli bir kağıda eski ve yeni IMEI numaraları ile cihazın bozuk olduğu ve değiştiğine dair yazı almamız gerekecek. Aldığımız form ile e-devlet üzerinden eski IMEI iptal edip yeni IMEI belirterek, tekrar harç ödemeden cihazı kullanılabilir hale getirebileceğiz. Kısa bir panik sonrası çözüm bulabilerek en azından biraz rahatladık.


Umarım bu maceramız çocuğuna Apple Watch Cellular almak isteyenlere ışık tutar, hele ki yurt dışından alacaklar iyice düşünsün derim :)





23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
IMG_6050.JPEG

Merhaba, yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim!

Yazılarımda kendi tecrübe ve gözlemlerimi paylaşıyorum. Tüm farklı görüşlere saygı duyuyorum. Sizlerin de görüşlerini almak için sabırsızlanıyorum...

Yeni yazılarım size de gelsin istiyorsanız kaydolun!

Kayıt olduğunuz için teşekkürler !

  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page