top of page

Çalışmaya Devam Etmek İstiyorum ama Nasıl?

  • Yazarın fotoğrafı: Hande Dönmez
    Hande Dönmez
  • 24 Tem 2020
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2023

Tüm annelerin en büyük sorunu çocuğumu, evimi kime emanet edeceğim. Bu öyle bir soru ki birçoğumuzun düşününce karnında kramplara sebep verecek kadar da ciddi bir psikolojik etkisi de oluyor. 5 yıllık anne olarak çocuğunuzu ve evinizi emanet etmek için görüşeceğiniz, “abla”, “teyze” artık ne derseniz, kişiyle görüşürken neleri netleştirmeniz ve hangi konuları dile getirmeniz gerekir kendimce bir liste yapmaya çalışacağım.

Bazılarını okurken kiminiz ne gerek var canım diyebilirsiniz, ki başta ben de öyle düşünüyordum :) , ancak evinizde sizinle yaşamaya başlayacak biri ve çocuğunuzu emanet etmeniz söz konusu olduğunda birçok detay konu aslında karşınıza çıkıyor.


· Tük Yemeklerini yiyor mu? Türk yemeği pişirmeyi biliyor mu? Neredeyse görüşüp çalıştığımız tüm ablaların yeme alışkanlıkları oldukça farklıydı. Türk yemeklerini sevmeyen bir abla uzun süre çocuğunuzla bir arada olacağı için ister istemez kendi yeme tarzını çocuğunuza aşılayacaktır. Bu doğal olarak ortaya çıkar engellemek zor, baştan sormakta fayda var. Bizim yemekleri beğenmediği için kendine özel yemek pişirmek isteyen ablamız da oldu, ancak bu sürdürmesi çok kolay bir durum değil, denedim emin olun yürümüyor.

· Temizlik, düzen ve hijyen onun için ne ifade ediyor? Kendi özelimde titiz bir insan olduğum için bu konu oldukça başımı ağrıtmıştır. Aldığını aldığı yere koymayan meyve bıçağını mutfak tezgahında bırakan ablalarımız oldu. Mutfak bezi ile yeri silip, sonra tezgahı silmek benim için kabul edilemezken bir başkası için pratikte önemli bir detay olmayabilir, saygı duyarım.

· İlaç kullanımı ve nasıl muhafaza etmeli bilgilendirilmeli! Malum kış aylarında çocuklar çok sık hasta oluyor, ilaçlarını düzenli bir şekilde vermek önemli ama diğer bir önemli konu ilaç kutularını çocukların ulaşamayacağı yere kaldırmak. Örneğin; sabah oğlum gelip de anne ben kendim ilaç içtim diye yanıma koştuğunda kalbim çıkacak sandım, çünkü ablamız ilacı tezgaha bırakıp unutmuş başka bir odaya geçmiş :(

· Çocukları korkutmamalı. Özellikle çocuklar yemek ve uyku zamanında birçok farklı yönteme başvurup, direnebilirler ve onları ikna etmek oldukça zordur. Evimizde tüm odalarda kamera olduğu için zaman zaman (çoğu zaman :) ) izlediğim oluyor, bir defasında ablamızın kaplumbağa gelecek hadi gözlerinizi kapatın, yatağın altından çıkmasın dediğini duydum ve hemen duruma müdahale ettim elbette.. Diğer bir ablamız polisleri arayacağım diye söylediği için evin alarmının tesadüfen çalmasıyla çocuklar polis gelecek korkusuyla ağlama krizine girip (ben o sırada işteyim), öyle ki oğullarımdan birinin korkup ağlamaktan burnu kanamaya başlamıştı, sonra ablamız beni arayıp beni kan tutuyor bayılacağım demişti, inanın oldukça zor bir durum.

· Kan tutması, bir alerjisi var mı vb. sağlık detayları mutlaka sorulmalı. Bir üstteki maddede olduğu gibi oğlunuzun burnu kanarken ablasının o sırada soğukkanlılığını kaybedip bayılması ihtimali hiç hoş bir durum değil, bunu da sormak lazım ;)

· Evde çalışırken nasıl giyinmeli; sabah uyanıp pijamasıyla dolaşmamalı, çocukların önünde giyinmemesi gibi bazı basit de olsa detayları bazen konuşmak gerekebiliyor

· Evinize bir arkadaşı gelebilir mi? Siz tatildeyken veya evde olmadığınız zaman kapıdan bir şey bırakmak için dahi olsa arkadaşı gelmeli mi?

· Gün içerisinde telefon kullanımı konuşulmalı. Özellikle çocuklarla parka indiklerinde elinde telefonla mesajlaşıyor ve dikkati dağılıyor ise, olası bir kazayı engellemek mümkün olmayacaktır. Örneğin; sabah servis beklerken ablamız mesajlaşıyor, oğlum servisi görünce bir anda döner kapıdan kendi başına geçmeye çalışıyor ve ayağı kapının arasına sıkışıp kalıyor.

· Dürüstlük ve açık iletişim nedir konuşulmalı. Üstteki örnekte ben olayı ertesi gün güvenlikten öğrendim maalesef, hatta güvenlik tekniği çağırıp kapıyı birkaç kişi kaldırıp oğlumun ayağını kurtarıyorlar, ablamıza sorduğumda bir şey olmadığı için söylemedim gibi bir cevap almıştım, bu cevabı duymak oldukça can sıkıcı oluyor.

· Günlük rutinde beklentiler nedir net olarak aktarılmalı. Sabah kaçta kalkılacak mutlaka bilgi vermek lazım, her gün uyanması için kapısını çalacağınız bir personel pek keyifli olmuyor. Özellikle de çocukların okula ve sizin işe gitmeniz gerekiyorsa.

· İzin günü ve saat konusu önemli +/-30dk olacak şekilde kaçta izne çıkıp, kaçta evde olunacak mutlaka özen göstermeli, nihayetinde bu bir disiplin meselesi, elbette istisnalar olabilir bunu da karşılıklı konuşup değerlendirmek lazım.

· Evle ve çocuklarla ilgili sizin bilmeniz gereken bir bilgi varsa mutlaka size iletmeli. İkizlerim olduğu için ablamızın yanı sıra başka bir yardımcımız daha vardı, diğer çalışanımız ablamızın bir süredir çok fazla kaşındığını fark etmiş ancak bunu bize iletmemiş. Bu nedenle çocuklarımız uyuz olmuştu ve bunu tamamen tedavi etmek 1 yılımıza mal oldu :( halbuki bunu önceden bilsek evdeki herkes tedaviye bir an evvel başlar ve bu kadar uzun sürmezdi (uyuz tedavisinde iletişimde olunan tüm bireylerin tedavi olması gerekiyor)

· Öpmek, sarılmak, aynı kaşıktan yemek yedirmek vb. bir süre sonra çocuklarla o kadar çok vakit geçiriliyor ki kötü niyetle dahi olmasa bile özellikle aynı kaşıkta yemek vermek vb. çocuğunuza zarar verebiliyor. Oğlum 3 yaşındayken geniz eti ve bademcik ameliyatı olacaktı doktor ameliyat öncesi çok dikkat etmek gerektiğini ateşlenirse ameliyatı yapamayacaklarını söylemişti. Ablamıza da bunu dikkatle söyledik, Ameliyat haftası çok fazla yakın temas olmamalıydı, ancak bunu konuşmamışız gibi kameradan ablamızın tabaktaki salatayı karıştırıp kaşıkla önce kendisi yeyip, sonra da oğluma aynı kaşıkla yedirdiğini gördüm. Hemen kendisine arayıp durumla ilgili konuştuk ve farkında olmadığını iletti. Maalesef korkulan oldu ameliyattan bir gece önce ateş 39.0 derece oldu ve operasyon 2 hafta ertelendi.

· İzne çıkarken sırt çantasıyla evden çıksa ne düşünürsünüz konuşulmalı. Sizce sorun yok ise bu maddeyi geçebilirsiniz ancak benim gibi umursuyorsanız baştan bunu bile konuşmakta fayda var ;) nitekim evden kaybolan bir eşya olması durumunda bu sıkıcı bir konu haline dönebiliyor.

· Arabayla seyahat edebiliyor mu? Araç tutması sebebiyle tüm yol ve yolculuk sonrası da kendine gelemeyen ablamız olmuştu, çocuklarla mı ilgileneyim onunla mı baya zor oluyor.

· Yüzmeyi biliyor mu? Özellikle sitede oturuyor ve havuzunuz varsa, çocuklarınız gitmek istiyorsa yüzmeyi bilmeyen bir abla ile göndermek çok güvenli olmayacaktır. Nitekim bir tanıdığımızın çocuğu havuzda boğulma tehlikesi atlatıyor, ancak bunu bakıcı abla anlatmadığı için çocuk uzun süre sudan korkuyor, sonra aile siteden başka biri ile bu durumu konuşurken sizin kızınız böyle bir olay yaşadı bilmiyor musunuz diye anlattığında olay ortaya çıkıyor. Haliyle bu konu da benim sorulacaklar listeme böylece girmiş oluyor :)

Liste oldukça uzun ancak hatırlamadığım birçok farklı konu zaman içerisinde karşınıza çıkabiliyor, sonuç olarak her iki taraf da kendine göre haklı ve iki taraf için de zor bir durum. Ben kendimce en önemli bulduklarımı buraya ekledim, tüm bunları sağlamak çok mümkün de değil ama en baştan sorup bilirseniz ona göre kabul edip başlamak daha kolay, yol üzerinde keşfetmek çok sevimli olmayabiliyor…

Şimdi ne yapıyorum diye sorarsanız bir süre anneannemizi bizimle kalmaya ikna ettim, çocuklar mutlu ben mutlu devam ediyoruz. Evi de gündüz gelen Türk Zübeyde teyzemiz hallediyor… Her şey yolunda! “nazar boncuğu” :)


Comments


IMG_6050.JPEG

Merhaba, yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim!

Yazılarımda kendi tecrübe ve gözlemlerimi paylaşıyorum. Tüm farklı görüşlere saygı duyuyorum. Sizlerin de görüşlerini almak için sabırsızlanıyorum...

Yeni yazılarım size de gelsin istiyorsanız kaydolun!

Kayıt olduğunuz için teşekkürler !

  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest

Aklınızda neler var benimle paylaşın

Paylaşımınız için teşekkürler!

© 2023 by HandeDonmez. Proudly created with Wix.com

bottom of page